Een kwestie van vertrouwen

Een kwestie van vertrouwen

Fake news? Deepfake? Social media bots en trollen? Je zou verwachten dat Nederlanders het vertrouwen in hun nieuwsbronnen flink verloren zijn de laatste tijd. Niets is minder waar, blijkt uit onderzoek van Reuters. Nederlanders blijven vertrouwen houden in het nieuws. Jongeren zijn echter minder goed van vertrouwen. Werk aan de winkel voor PR-bureaus om kwalitatieve, betrouwbare informatie te verspreiden en een geloofwaardige band op te bouwen met journalisten, de brengers van het nieuws.

In NOS we trust

Het Digital News Report Nederland (juni 2020) – een samenwerking tussen het Commissariaat voor de Media en Reuters Institute for the Study of Journalism – liet zien dat Nederlanders een rotsvast vertrouwen hebben in het nieuws. ‘Slechts’ 32% maakt zich zorgen over nepnieuws op internet, tegenover gemiddeld per land 56%. De afzonderlijke, Nederlandse nieuwsmerken worden door de respondenten als zeer betrouwbaar ingeschat. De NOS is met afstand het meest gebruikte nieuwsmerk; op nummer twee staat NU.nl, gevolgd door RTL op nummer 3.

Nederlanders vertrouwen journalisten wel, politici niet

Twee op de drie Nederlanders geven aan dat zij onafhankelijke journalistiek belangrijk vinden. En dat komt goed uit, want journalisten worden het allerminst aangewezen als bron van foutieve of misleidende informatie. Een kwart van de ondervraagden wijst de regering, politici en politieke partijen in Nederland aan als boosdoener, gevolgd door actiegroepen en buitenlandse regeringen.

De jeugd van tegenwoordig

We zetten nog steeds het liefst de televisie aan om op de hoogte te blijven, maar op plek twee en drie staan online nieuwsmedia en sociale media als belangrijkste nieuwsleveranciers. Print en radio vallen dus buiten de top drie. Voor jongeren (18-24) zijn social media de voornaamste bron van nieuws, en dan vooral YouTube, Facebook en Instagram. Nederlanders die het nieuws voornamelijk via televisie, print en radio consumeren (dat zijn voornamelijk ouderen), hebben bovengemiddeld veel vertrouwen in het nieuws. Maar Nederlanders die hun nieuws voornamelijk van sociale media halen (jongeren dus), hebben maar weinig vertrouwen in de betrouwbaarheid van die informatie.

Verdiepingsslag

PR stunts, oppervlakkige ‘wij van WC-eend’ onderzoeken of flinterdunne nieuwsdraadjes – het einde hiervan lijkt nabij. In 2021 wordt de hang naar kwalitatief en grondig PR-nieuws groter dan ooit en zullen PR-bureaus zich richten op een verdiepingsslag. Hierbij zijn eerlijkheid, grondigheid en transparantie geboden. Een nieuw (hopelijk post-pandemie) tijdperk vraagt immers om nieuwe regels!

Bron: SmartPR

Leave a comment